Reklama
 
Blog | Nikol Zwrtkova

Kterak si Čecháček Honza v roce 2016 odmítne předplatit Netflix

Netflix je tady. Miliardová korporace měnící pohled na film v rámci své celosvětové expanze velkoryse zařadila Českou republiku mezi zasažené státy a před pár dny oznámila vstup na tuzemský trh.  Ten by za normálních okolností byl dosti velkolepý. Ale tady jsme v Česku.

A tak velkolepý být nemůže. Už z principu.

Přiznám se, že když jsem nedávno obdržela e-mail s oznámením, že je Netflix konečně možné objednat i u nás, byla jsem silně ovlivněna tím, že jsem na jeho příchod usilovně čekala více než půl roku, a tak si zpětně troufám říct, že moje reakce tehdy byly mírně přehnané. Proto se všem, kteří onoho odpoledne utíkali ze svých domovů do nejbližších atomových krytů s domněním, že právě sirény oznamují nálet nepřátelských vojsk na naše území, tímto ještě jednou omlouvám.

Dnes už si uvědomuji, že můj chronický optimismus (nejsou na to nějaké léky?) byl zase jednou trochu vedle a ve skutečnosti se nic jako velká revoluce ve způsobu sledování filmů konat nebude. Ptáte se proč? Je to vlastně docela jednoduché. Pojďme se na celou věc podívat z pohledu klasického Čecháčka Honzy. 

Čecháček Honza je průměrný český občan středního věku, jenž si za svůj plat, jak tvrdí, nemůže dovolit tu výsadu, aby na všechny zajímavé filmy chodil do kina nebo si je kupoval na DVD, a tak se nijak netají tím, že by nejradši viděl všechny světově dostupné snímky pěkně přehledně na jedné webové stránce, která se nejlépe nezasekává, nikdy nepadá a vysílá pouze ve fullHD. Samozřejmě zdarma a s dabingem. To se bohužel neděje, protože tyto stránky většinou provozují podobní nadšenci ve svém volném čase, a to ještě do té doby, než se na to obvykle po několika měsících nevyserou, takže se stránky zasekávají, pořád padají a jen málokdy vysílají v lepší kvalitě než 480 pixelů. Takže si Čecháček Honza radši všechno pohodlně stáhne ze serveru Ulož.to. Samozřejmě zdarma a s dabingem. Což je vlastně taky docela fajn.

Že jeho dvouhodinový gratis obývákový zážitek stál tvůrce třeba 100 milionů korun a ti se teď pětkrát denně modlí, aby jim tržby čestně platících výjimek pokryly mzdy nejnutnějších zaměstnanců a aspoň dva měsíce jejich dalšího života, je mu putna. Ostatně, maj si na živobytí vydělávat něčim poctivym, třeba opravdovou prací v ocelový továrně jako on, kapitalisti jedni.

Čekáte, co bude dál? Nic, tohle je všechno.

Celý Netflix tu vlastně narazil na dvě stěžejní věci, přes které však v Česku vlak nejede. Že to není zdarma a s dabingem. Takže Čecháček Honza odmítá zaplatit za něco, co stojí celé vykořisťující dvě stovky měsíčně a ještě to nezahrnuje medový hlas Zlaty Adamovské ani příjemný chraplák Filipa Švarce, českého Ashtona Kutchera, a tak z trucu dál vypaluje dývka filmů stažených na Ulož.to na poctivě koupená cédéčka, mezitím co Netflix tu vzhledem k velikosti (nebo přesněji malosti) českého trhu nehodlá investovat víc, než je nezbytně nutné, a už vůbec ne kvůli lidem jako Čecháček Honza, a tak si mezitím buduje impérium ve skutečně perspektivních zemích, zatímco tady veškeré snahy o jakýkoliv progres chcíply už v zárodku. Jako vždycky.

Výhledově jsou teď vlastně pravděpodobné pouze dvě možnosti:

a), že se bude Netflix a Čecháček Honza tak dlouho točit v začarovaném kruhu, až Čecháčka Honzu předrostou jeho prozápadněji smýšlející děti a pochopí princip něco-za-něco, takže se tu Netflix po dvaceti letech amerického dotování konečně uchytí a v roce 2039 možná poprvé vydělá sám na sebe, anebo

b), že se bude Netflix a Čecháček Honza tak dlouho točit v začarovaném kruhu, až se na něj Netflix vysere a místní trh „ovládnou“ prvoci jako novácká platforma Voyo nebo amatérské streamy typu O2 Tv, které sice mají v nabídce velkorysých 6 titulů, ale kvůli masivním kampaním v televizi a dárcovským tarifům se na ně občas nějaký ten nebožák Čecháček Honza fakt chytne.

Doufejme, že nakonec zvítězí varianta a). Už jenom proto, že bych si jednou hrozně přála vidět, jak budou ve 40. letech 21. století moje vnoučata své vrstevníky balit na pokrokové fráze jako „Netflix and chill“, které v Americkém slangu znamenaly synonymum pro sex před nějakými třiceti lety. A zatímco tam už se lidé budou přepravovat kosmickými loděmi uvnitř průsvitných trubek jako ve Futuramě, v Česku zatím dostane devadesátiletý Jan Svěrák konečně honorář, se kterým bude po dlouhých desetiletích spokojen, protože tu jednou provždy přijdeme na to, že streamování filmů je vlastně taky docela fajn.

Reklama