Reklama
 
Blog | Nikol Zwrtkova

To je archiv ze socialismu? Ne, jen česká porodnice…

České zdravotnictví je v pohodě, říkali. Ty tam ten personál nebudeš pořádně ani vnímat, říkali ještě. Na porod budeš celý život vzpomínat v dobrém, říkali, jako by snad těch keců bylo málo.

A vy, pokud jste mladá holka a nechcete se kvůli nemilosrdnosti údělu vašeho ženství nervově zhroutit, jen s nadějí přikyvujete, doufajíc, že to z vašich maminek, tetiček a babiček nemluví jen zlomyslná touha po nových roztomilých vnoučcích ani přirozený rozmnožovací pud, nýbrž čirá objektivita. A nezbývá vám, než tomu z celého srdce věřit.

Co na tom, že si ve skutečnosti na porodním sále třikrát projdete peklem, že snad místo jednoho usmrkance porodíte stádo slonů indických a ještě na vás přitom budou blbě čumět všudypřítomné sestry, protože je váš bolestný křik vyrušuje při čtení Chvilky pro tebe. Přijmete to, protože na konci tohoto martýria bude jeden nový život. Vaše vlastní dítě.

Skutečný nový človíček, jednou možná prezident, astronaut nebo sériový vrah, je vám to jedno, stejně ho budete milovat, protože je váš a nejspíš jste ho ze sebe právě vytlačily i s kouskem vaší duše. Jeho nádherné růžové tvářičky a malinké prstíčky vás naplní oxytocinem natolik, že ani neucítíte, jak vám po nástřihu právě sešívají pohlavní orgány, a bude vám dozajista fuk, že vašeho manžela právě hospitalizují, jelikož ho nejspíš postihla mozková mrtvice.

Protože v tu chvíli existujete jen vy a vaše dítě.

A za dvacet let, až se vás bude dcera ptát, jaké to vlastně bylo, pohladíte ji po vlasech a láskyplně jí sdělíte, že se nemusí ničeho bát. Že české zdravotnictví je v pohodě. Že tam ten personál nebude pořádně ani vnímat. A že na porod bude celý život vzpomínat v dobrém.

Potom ale v televizi promítnou Pět zrození. Vaše dcera nechápe. Vaše dcera se domáhá odpovědi. Vaše dcera se při něm minimálně pětkrát hystericky rozbrečí, načež rezolutně prohlásí, že rodit půjde jen přes její mrtvolu a navrch svému vyděšenému protějšku chladným hlasem oznámí, že odteď budou na sex používat kondomy rovnou dva.

Čí je to chyba? Vaše ne. Ani vaší dcery. Ani režisérky tohoto snímku. Je to chyba zdejších občanů i všech tří složek státní moci, že dovoluje i v 10. letech 21. století přežívat (a přivádět na svět několik stovek nových lidských životů ročně) porodnici, za kterou by se mohla stydět ještě kdejaká sovětská pamětnice. Porodnici, která dítě ihned po jeho zrození uzavře do vyhřátého boxu sterilní místnosti, nechá personál nastřihávat vagíny tempem, za jaký by se nemusel stydět ani Eminem rappovat a aby se šetřilo časem i prostory, uklízecí četa se do vytírání podlahy pro jistotu pustí ještě před porodem samotným.

Ta dcera jsem byla já. A i když mě Pět zrození strašilo ve snech ještě dobrých pár týdnů, jsem vděčná jeho produkci, že české veřejnosti konečně ukázala, že je to stále tady, že doba se na mnoha místech od socialismu stále neposunula a že je načase, víc než kdy jindy, s tím něco udělat. Není to v pořádku, nikdy nebylo a nikdy ani nebude. Tak si už, hormonálně rozházené těhule a připosraní fotrové na nemocniční chodbě, přestaňte bát říkat o to, na co máte přirozené právo a nechte svůj porod proběhnout někde, kde na to budete skutečně vzpomínat s radostí, i po vyprchání oxytocinu z těla.

Dobrá práce, Český žurnále.

Reklama